Wednesday, December 17, 2014

Wanita Dambaan Ilahi


Dunia ini ialah perhiasan dan sebaik-baik 
perhiasan ialah wanita yang solehah. 
(Riwayat Muslim)

Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam, selawat dan salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w yang telah bersusah payah hingga luka berdarah berkorban segalanya demi menyebarkan Islam untuk umatnya yang tercinta. Kesyukuran yang tidak terhingga kerana diberi nikmat Iman dan Islam secara percuma yang mahal harganya tidak dapat ditukar ganti dengan wang ringgit, emas meskipun permata, sedangkan diluar sana masih ramai yang tercari-cari dan belum mendapatnya.

Kawan-kawan yang disayangi, sebagaimana kita tahu terciptanya Hawa dari rusuk Adam a.s. ketikamana Adam a.s bosan sendirian berada di dalam syurga maka Allah s.w.t telah menciptakan Hawa sebagai peneman hidupnya.  Siapakah Hawa? Ya sudah tentu seorang wanita.Kita juga wanita.Wanita pada zahirnya nampak lemah tetapi tahukah kita siapa orang pertama yang memeluk Islam setelah Nabi Muhammad s.a.w datang membawa cahaya Islam? Dialah seorang wanita, Saidatina Khadijah r.a. Siapakah orang yang pertama mati syahid dibunuh kerana mempertahankan akidah islamiyyah? Dia juga seorang wanita, Sumayyah r.a. Siapakah orang yang disuruh oleh Allah supaya kita mentaatinya? Juga dari seorang wanita, ibu kita sendiri.Tidakkah kita merasa bangga terpilih oleh Allah sebagai seorang wanita?

Apabila datangnya cahaya Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w maka martabat wanita itu diangkat, sedangkan sebelum datangnya Islam kedudukan wanita itu ditaraf yang paling bawah.Wanita dijadikan barang dagangan, tidak dihormati malah dicaci dan dimaki, wanita dianggap pembawa sial, begitu hinanya kedudukan seorang wanita sebelum datangnya Islam. Tetapi Islam telah mengangkat martabat wanita, disuruhnya wanita menutup aurat kerana ingin menjaga kehormatan diri, Islam menyuruh untuk melindung kaum wanita bukan menindas mereka.

          Kawan-kawan,di arus kemodenan ini, kaum wanita islam lebih seronok dan bangga mengikuti budaya kebaratan malah merasa malu dengan apa yang telah Islam ajarkan. Tidakkah kita mengimpikan menjadi seperti wanita-wanita yang hebat seperti di atas? Ayuh! Marilah kita genggam erat tangan bersama-sama berusaha menjadi wanita dambaan Ilahi. Wallahu’alam…… 

Thursday, August 7, 2014

Smile! It's Sunnah =)

...بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamuaalaikum w.b.t...

Setelah berbulan-bulan tak buka blog ni. Nak buka tadi pun sign in dua tiga kali sebab lupa password.. *nampak sangat lama giler tak buka -.-

Tiba-tiba hari ni rasa nak update blog, rasa nak share something dalam ni. Yelah, sepanjang aku belajar di Asasi UIA ni tak pernah lagi kot update or share apa-apa dalam ni. *cewah! macam ada cerita menarik je kan? haha

OK, sepanjang aku belajar kat sini, hampir setahun lebih dah di sini tak ada la yang menarik sangat.Tapi apa yang menarik bagi aku, course yang aku ambil ni (Bahasa Arab) aku dapat lecturer-lecturer dari luar negara. Paling banyak dari Sudan. dan....agak perghhhh first class aku masuk sebab..susah giler nak faham ^^"

Insya Allah tinggal lagi satu sem untuk aku terbang ke UIA, Gombak..kalau takde apa-apa halangan lah. Semoga Allah permudahkan.

Beberapa hari yang lepas...dari bilik nak ke kelas.

15 minit sebelum kelas mula, aku bergegas ke kelas. Mungkin dari asrama ke kelas di SMWP ambil masa 5 minit tapi kalau yang jalan slow lagi dari aku tak tahu la kan berapa minit? hoho

Keluar je dari bilik aku teringat seorang kata-kata ustaz ni, "........senyum pun sunnah....." jadi aku pun tekad jumpa orang akan senyum..

Lagipun masa aku mula-mula masuk UIA ni, masa Taaruf Week (Minggu Orentasi) kami ditekankan dengan 3S. Sapa, Salam, Senyum.

Akupun try jugak untuk sapa, beri salam. tapi.....failed!! huhuk
Aku mampu beri salam dua tiga orang je lepas tu rasa malu..*tak faham malu bakpe? o.O

So...bermula dari situ aku akan hadiahkan senyuman sahaja kepada sesiapa yang pandang aku. *opss!! girls only..

Dipendekkan cerita..satu hari tu, entah kenapa orang-orang yang aku beri senyuman ni semua pandang aku dengan muka *tak betul ke budak ni? T.T
Tak tahu la kan hari tu muka aku ni hodoh giler ke? hahah

Frustttttt....Tekad!! Mulai hari tu aku tak kan senyum dekat sesiapa lagi. TITIK!!

Balik bilik..kedebuk *jatuhkan badan atas katil, penat...

Sambil baring termenung tengok syiling yang bersawang entah bila aku and roommate rajin nak cuci..
Aku mula terfikir, sebenarnya aku senyum tu kerana siapa? Aku cuba untuk amalkan sunnah Rasulullah s.a.w tapi bila takde balasan dari orang aku down! WHY??!!! 

Baiklah, lepas ni tak kisah la orang nak balas ke tak ke senyuman akuyang manis menawan ni *perasantan
Yang penting aku buat sebab cuba amalkan sunnah Rasulullah s.a.w. bukan kerana nak tarik perhatian sesiapa. *Always tajdid niat, tu yang penting.

Kalau tak dapat nak amalkan semua sunnah, kita try buat apa yang kita mampu. Jangan tinggal terus semua at least lakukan satu. :)