Monday, April 4, 2016

Dia Bukan Sahabat atau Kau yang Sampah??

Assalamuaalaikum wbt.

"Weyh kau ada berapa orang sahabat?"
"Jap nanti aku susah aku kira."

........................................................................................

Seriously aku paling BENCI dengan dialog yang orang suka viral sangat ni.
Hello awak!Saya nak tanya, kalau betul kamu tu sahabat apa je yang kamu buat selama ni untuk dia? Apa je yang kamu korbankan untuk persahabatan korang? Tetiba bila susah mengharap orang datang untuk tolong dengan melebel sesuka hati

"Emmmm macam ni la kawan, ada time senang je susah takde."
"Sahabat konon boleh belah!"

Kau pernah tak dengar ayat, kalau kita buat baik Allah balas baik, dan sebaliknya. Mungkin perbuatan kau sebelum tu yang buatkan takde orang nak ingatkan kau?

Oh Pleaseeee la! Sape duk buat ayat macam tu memang aku rasa macam nak penampar je. Kau mengharapkan orang baik-baik je untuk kau sedangkan perangai kau sendiri macam dustbin! Bilik kau takde cermin mungkin? *Jap nah ambil cermin!

Tolong la faham! Kita ni hidup bermasyarakat bukan sorang-sorang. Kalau kau nak orang semua faham kau sorang je susah la camni. Benda remeh temeh nak terasa. Memang kau kena tinggal dalam hutan la. Toleransi tu penting k? Sikit-sikit terasa tu normal la dah hidup dengan manusia bukan binatang dannnn tak payah nak take serious sangat.

One more thing aku paling menyampah this sentence.

" Sombongnya kau lama tak tegur aku."

Weyh weyhh weyhhhh!!! Kalau kau tak sombong pehal kau je tak start tegur dia dulu? Kau pun sama je sombong kata kat orang. Haih?!






Sunday, April 3, 2016

Thanks Allah T_T

Assalamuaalaikum wbt.....Salam Subuh guys! ;)

Uhuk! Rasa macam bahagia giler semalam dapat tengok Habib Ali Zainal Abidin depan-depan. kiki. Thanks Syikin sebab ajak I pegi majlis ta'lim habib dekat masjid UIA. heee~

Dua orang ustaz yang nakkkkkk sangat aku jumpa depan-depan. Habib Ali Zainal Abidin dengan Ustaz Ebit Lew. Memang terharu habis dapat tengok face to face. haha! Habib Ali sebelum ni duk tengok kat TV je, siaran apatah petang-petang tu sebab aku tak follow sangat kadang-kadang terbuka je ada duduk tengok sebab aku ni bukan jenis yang suka tengok TV. Selalu tengok video Habib Ali dalam youtube je yang Darul Murtadza tu. hihi. Dulu masa kat CFS IIUM teringin jugak nak pegi dengar tapi sebab dia buat malam and aku perempuan takde laki yang boleh temankan. Lol! So youtube pun jadi lah. Dannnnnnnnn malam semalam Alhamdulillah Allah atur aku dapat pergi pengajian Habib pasal Tafsir Quran dan Kitab Safinah an-Najah. Tafsir Quran tu aku tak pasti Habib baca surah apa ayat berapa sebabnya aku sampai masjid lewat dan majlis dahpun start. huhu~

Okey, sebab apa banyak-banyak ustaz, dua orang ni yang aku teringinnnn sangat nak jumpa. Sebabnya....cara penyampaian diorang lembut sangat. Walaupun cara penyampaian diorang lembut dan suara agak slow takde nak jerkah-jerkah what so ever dia tetap menusuk ke hati dan aku rasa macam penyampain dan teguran diorang tu betul-betul dari hati sebab orang cakap selalu dari hati ni akan sampai ke hati. cewah! mandai je aku kan..haha! Bukan nak kata ustaz-ustaz lain tak cakap dari hati, ye lah siapa laaa aku ni pandai-pandai nak baca hati orang. Tapi, feeling dia tu lain je bila dengar, jadi macam cepat tersentuh hati aku yang keras bagai kulit kerang ni. Erkk.?

Seriosly aku tak suka jenis sentap-sentap ni. Tarbiyyah Sentap or pape je la something like that. Ok, aku mengaku, dulu aku pun suka menyentap orang tambah-tambah update status dalam FB, perghhhh bukan main berapi and memang best habis menyentap sana-sini. Tapiiii!!! Bila aku start join satu consultant Islam ni pegi sana sini masuk dalam masyarakat, bergaul dengan orang jenis itu ini, baru aku tahu how they feel. huhu. Dan pendapat aku sangat tak sesuai untuk guna sentap-sentap ni. Memang bila kita masuk dengan diorang, kita sendiri akan rasa BERDOSANYA aku, buka diorang. Why? Sebab kita hanya pandai pongpang sana pongpang sini tapi apa usaha kita? Takat di maya boleh la type itu ini cuba hadapi sendiri depan-depan. Kita sendiri akan tahu kita ni kuat atau lemah. Pernah tak kita cuba untuk ambil tahu pasal diorang, kenapa diorang maca tu sebelum kita nak hentam diorang, hentap hati diorang *kononnya la. Kadang bila bersama diorang aku sendiri yang rasa nak nangis. Nak nangis sebab..Ya Allah! Teruknya aku, lemahnya aku sebab tak mampu nak buat pape, aku rasa aku je bagus aku je cuba taat pada Kau tapi aku biar orang lain ingkar pada Kau. Kononya sayang Nabi, nak teruskan perjuangan Nabi s.a.w tapi takdepun yang aku buat untuk menerusakan dakwah baginda s.a.w.  Nabi Muhammad s.a.w dulu dakwah ajak orang kenal Allah, taat pada Allah sampai kena caci, hina, luka, berdarah. Isteri kesayangan baginda, Khadijah r.a dari kaya jadi miskin sebab infak seluruh hartanya untuk agama. Tapi aku? Nothing!! T.T

Eh, dah 7 lebih, k nak siap-siap pegi kelas pukul 8.30 pagi japgi. Bye uolls, Salam 'alaik! :')