Tuesday, October 13, 2015

Salam Maal Hijrah..!

Assalamuaalaikum wbt...
Finally, baru rasa rajin nak update blog. Sebelum ni selalu buka tapi sign in je blog terus rasa malas. haha! okey siapa je peduli kan? *hambar~

Yeah, Alhamdulillah, aku kau kita semua sudahpun masuk ke tahun baru. Salam Maal Hijrah 1437 hijrah semua! Thanks Allah, thanks the Prophet Muhammad s.a.w. Allahumma solli 'ala sayyidina Muhammad.. :)

Okey, banyak-banyak tahun aku rasa tahun ni memang lain sangat-sangat. Sebab?

Pertama, aku tak pernah rasa se'excited' macam ni bila nak masuk tahun baru. Ni kali pertama aku rasa nak sambut tahun baru macam nak sambut hari raya. Yelah, macam mana kita semua beriya nak sambut Tahun Baru masihi macam tu lah aku rasa sekarang ni. Tadi nak pergi masjid ada kuliyah Tahun Baru Hijrah by Ustaz Zamri pun aku rasa macam nak pi solat Taraweh. haha! *Seriusly over.

Kedua, ni jugak kali pertama aku sambut tahun baru Hijrah di UIA. Sebelum ni selalu di rumah dengan umi, abah, family baca doa akhir tahun dan awal tahun sama-sama. Dan...dan...orang pertama aku ucap ialah abah! Call abah, mula-mula agak cuak yelah tak pernah-pernah macam ni, tetiba call cakap "Abah selamat tahun baru, Dibah mintak maaf, doakan Dibah mudah belajar bla3..." hiks
Dah try call umi banyak kali tapi asyik voice mail je. Sedih. Uwaaaa!!! Sebab umi kat kampung duk jaga tokwan masuk wad. Semoga Allah permudahkan semua. :')

Okey, takde la apa yang best sangat. Aku sorang je ter'over' excited. Padahal takde apapun.

Baiklah, daripada aku buang masa buka benda ni, alang-alang dah on ni kan beter share la sikit something yang berfaedah. Entah la faedah ke tak, tapi faedah la jugak. Okey ayat entah pape.

Ha! Semalam ada pi Kuliyyah Tazkiyatun Nafs di Kuliyah Engineering by Bro Norazman. Memang best kot namapun Tazkiyatun Nafs kan. Penyucian Diri lebih kurang gitu lah, Tapi lebih kepada hati. So, siapa-siapa di sini budak UIA boleh la join lepas ni setiap Isnin pukul 9 malam. Cewah promote jap. haha!

Dalam banyak-banyak dia cakap ada satu jelah aku nak share and sangat menyentuh hati ni. sob sob..! Hati kita ni betul-betul ke dah sembah Allah? dan...kita ni betul-betul hamba Allah ke hamba siapa? Benda yang paling kita takut kita tak rasa diri kita ni dahpun futur, Kita rasa aku dah okey, amalan banyak, usrah banyak sangat dah pergi, tak pernah miss. Padahal hakikatnya kita dah futur.. Allahu!! T.T

Haaa... nanti share lain pasal KTN tu dah lewat ngantuk. Huhu~ Seriusly KTN memang best. Betul-betul menyucikan hati yang busuk berkulat berkarat ni. uhuk!

Eh before tu.. Kadang-kadang kita buat dosa kita tak rasa apa-apa sebab..hati kita ni bercampur dengan karat-karat jahiliyyah. The end~ Night guys. Salam 'alailk! :)

Monday, September 28, 2015

Hati Busuk VS Daie

Assalamuaalaikum wbt...

Alhamdulillah today 28 September 2015, jam 7:03PM aku masih mampu bernafas, melihat, mendengar, merasa walaupun nikmat tu Allah s.w.t tarik sedikit sebab demam, jika nak dibandingkan dengan orang yang lebih teruk dari aku. Kifarah dosa mungkin. Dah lama tak demam dan dosapun makin bertimbun dari hari ke hari saat ke saat. heh! Astaghfirullah :'(

Tak lupa juga selawat dan salam buat junjungan mulia, kekasih Allah, Nabi Muhammad s.a.w. Tanpa pengorbanan susah payah penat lelah baginda dalam menyebarkan Islam mungkin aku atau kamu tak rasa nikmat yang sangat mahal tak ternilai ini. Ya, nikmat Islam! :')

Nak sambung perjuangan baginda s.a.w bukan senang. Bukan calang-calang orang mampu buat. Semangat futur semangat futur mungkin benda biasa. Ya mungkin kamu penyambung, pejuang-pejuang agama sudah merasainya, Nak contohi akhlak baginda s.a.w juga bukan mudah. Bukan calang-calang orang juga mampu ikut, kadang jadi persis seperti malaikat, kadang persis iblis, Iman sentiasa naik turun naik turun. Tapi...Allah itu ar-rahim.. Beribu kali kita jatuh, lupa pada Dia, lawan Dia, tapi Dia sentiasa ingat pada kita, kasih pada kita. :')

2 September 2015...Hari pendaftaran aku, kawan-kawan dan orang lain masuk UIA. Dulu masa matrikulasi UIA tempat tu kecil, aku tak nampak sangat bermacam jenis orang. Bila masuk main campus UIA aduhaiiii berjenis-jenis orang ada. Perangai baik tu ramai dan mungkin agak normal sebab slalu jumpa, yelaaa budak-budak UIA semua baik-baik kot. Haha!! Tapi ada jugak rupanya jenis perangai pentingkan diri sendiri, mengamuk tiba-tiba takda angin ribut ataupun taufan, kejap okey kejap macam orang kena sawan, Ok kejam sangat. Sorry! Okey bila jumpa orang perangai macam ni aku rasa macam nak sumbat kasut je dalam mulut. Memang anoyying gileeee!! Kalau kau nak berperangai macam tu duk la bilik yang ada kau sorang je, ni hostel kot duk ramai-ramai, kena jaga hati orang sama bukan harap orang je yang kena faham kau, Okey stop! Aku dah mula emo..Haha! :D

So pointnya di sini...Sebenarnya bila fikir-fikir balik..Sebenarnya...Sebenarnya..Mungkin Allah sengaja pertemukan aku ataupun kamu ataupun siapa-siapa sahaja yang jumpa orang perangai macam tu atau lebih teruk macam tu. Ya! Semua Allah dah aturkan. Mungkin....Allah sengaja nak tengok kita ni macam mana, Sabar atau tak.. Akhlak kita pula nak layan dia macam mana. Sama-sama syaitan or macam mana, Kalau Allah hantar orang macam tu sikit je kita tak mampu nak hadapi, so jangan sembang kencang sangat la pasal perjuangan untuk agama ni. Baru di uji sikit dah melalak. Okey ayat ni aku tuju untuk aku sorang je. Bukan kamu atau sesiapa. Huhu..

Sentiasa bersihkan hati, kalau ada benci kat orang tanpa sebab tu cepat-cepat tampar muka berkali-kali. Agak tak berkesan hentak kepala kat dinding biar orang kata kau gila asal hati kau bersih. Haha! Okey gurau...Aku pernah dengar, salah satu nak bersihkan hati, cuci benda kotor supaya kau rasa betapa hinanya diri ini, Contohnya kau cuci tandas guna tangan k. Bukan mop. Ulang suara... Guna Tangan! Aku dengar je lah ni, tapi mungkin betul..kan?? Okey selamat mencuba ;)

Wednesday, July 29, 2015

Sebarkan Salam

Assalamuaalaikum wbt. Selawat dan salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w.

Dah lama tinggal tetiba hari ni baru rasa nak berblogging semula. Tu pun buka tutup buka tutup laptop ni tapi tak ter'taip-taip' lagi. haha! Dulu zaman sekolah boleh la nak hadap menda ni. Bila dah keluar sekolah nak kata sibuk takde la sibuk sangat tapi sebab asyik terperap dalam bilik jadi idea tak berkembang, nak taip apapun no idea. Otak beku. Blurrr~


Ehem! Okey sebenarnya nak share about one hadis ni;-


Hak muslim pada muslim yang lain ada enam.” Lalu ada yang menanyakan, ”Apa saja keenam hal itu? Lantas beliau shallallahu ’alaihi wa sallam bersabda, ”(1) Apabila engkau bertemu, ucapkanlah salam padanya, (2) Apabila engkau diundang, penuhilah undangannya, (3) Apabila engkau dimintai nasehat, berilah nasehat padanya, (4) Apabila dia bersin lalu dia memuji Allah (mengucapkan ’alhamdulillah’), doakanlah dia (dengan mengucapkan ’yarhamukallah’), (5) Apabila dia sakit, jenguklah dia, dan (6) Apabila dia meninggal dunia, iringilah jenazahnya (sampai ke pemakaman).” (HR. Muslim no. 2162)


Okey, nak highlight yang pertama tu dulu. "Apabila engkau bertemu, ucapkanlah salam padanya,"
Sekarang ni kita susah sangat nak beri salam pada sesama Muslim yang selisih di tepi jalan ke tengah jalan ke hujung jalan ke mana-mana je lah. Bukan kata nak beri salam pada Muslim yang kita selisish di jalan, pada kawan-kawan kita sendiri pun susah.. 

"Yo! Wassup?" "Hoi!!" "Weyh nk pi mana?" "Eh, hye!" "Okey bye! Tata titi tutu.." 
Haaaa ni antara yang orang suka guna. Betul? Bukan kata orang lain je, aku sendiri pun sama. Huhu...

Sebab apa rasa susah sangat nak keluar ucapan Salam tu dari mulut kita tapi benda-benda yang aku tulis tadi pulak yang cepat keluar, antaranya lah, laju je keluar dari mulut macam telan air liur. Erk ada kaitan ke? Kadang tu otak tak sempat nak fikir berfungsi, mulut dah buka dulu "Hye!".. Mungkin? Ya! Maybe.....kot?

Aku memang respect gila la kat orang luar yang yang datang Malaysia ni. Sebab? Okey, hari tu aku pi main campus UIA kat Gombak. Asal terserempak atau berselisih je dengan foreigner mesti beri salam. [kebanyakan kulit gelap not sure datang dari negara mana sebab aku masih tak dapat nak bezakan lagi antara orang Sudan atau orang lain. Asal jumpa foreigner yang kulit gelap je aku kata from Sudan. Haha! Sorry guys].. 
Laju je diorang beri salam,.Kadang-kadang tu aku tak sempat lagi nak buka mulut atau dalam fikiran aku masih was-was nak beri salam ke tak. Hadoyy teruknya perangai..huhuhu

Yelah mungkin ada je kan orang Melayu sendiri atau tak kira lah dari bangsa mana pun yang bergelar rakyat Malaysia ni masih amalkan memberi salam..

Jadi pada hari ni aku menyeru kepada kalian semua dan diri aku sendiri jom sama-sama SEBARKAN SALAM!!! Okey tetiba macam skema pulak ayat -.-"

Insya Allah saya, ana, aku, I dan juga awak, anti, anta, kau, hang, mu, you, kita semua  jom usaha amalkan budaya BERI SALAM apabila berselisih dengan sesama Muslim. Takpe kita usaha slow-slow. Mula-mula macam kura-kura lama-lama macam arnab. Erk??

Haa!! Tapi jangan lupa muka tu senyum sikit..Jangan jumpa orang bagi salam tapi muka tu macam nak telan orang. Dan!!! dan.... dan.. kamu yang lelaki jangan nak gatal-gatal bagi salam kat anak dara orang yang comel-comel tak pasal orang cop gatal meqela. 

Ok sekian dari saya, diakhiri dengan lafaz Assalamuaalaikum warahmatullahi wabarakatuh. :)

*Maaf penggunaan 'AKU' di sini andai terasa kasar bahasa. :)