Thursday, June 2, 2016

Thanks for Being My Teachers

Assalamuaalaikum wbt..

Actually nak study nahu, nota semua online, dah downlod nak buka tak boleh tak tahu kenapa. Haih! So terus melencong ke sini. Alang-alang tengah berjinak-jinak supaya tak tidur lepas subuh. Ahaha! 

Tadaaaa! Nak share gambar masa kenduri abang Safwan *actually tak panggil 'abang' pun, dah try panggil abang dia marah kata geli aku pulak panggil dengan nada gediks lagi dia marah. wkaka..!

Abg Aiman, Safwan, Fahmi, Abg Faiz

Okey, yang kiri baju melayu biru tu abang sulong. Abang Aiman. Dia lah tempat aku bermanja. Nak bermanja nak mengada nak mintak tu mintak ni nak merajuk semua dengan dia. Hahaha. Tapi lepas dia dah kahwin lain la sikit jadi, tak boleh dah aku nak buat perangai kebudakan aku kat dia, respect isteri dia kang jeles dengan adik ipar sendiri. kohkoh! Dahpun ada anak dua orang dan bakal dapat yang ke-3 bulan 10 ni, Insya Allah.

Abang number dua yang sebelah kanan baju kemeja biru. Dia ni lain dari lain sikit. Aku tak berapa nak rapat sebab masa zaman dia before kahwin dia lah yang palingggggggg garang. Serius aku sendiri tak berani sangat nak cakap dengan dia. Bukan aku je, abang-abang lain pun sama. Ahaha. Tapi dah kahwin everything berubah. Kalau nak cakap benda serius tanya pasal pelajaran , kerja or something yang serius boleh la ajak bual dengan dia. Dia ni matang cepat dari yang lain. Haaa! Sepanjang aku duk UIA ni rumah dia lah selalu aku balik. Tambah dah ada sorang anak yang comel yang pandai ajak orang bergurau lagi buat aku rinduuuuu nak balik selalu. :)

Haaaa!!! Sebelah dia pulak, yang baju gelap tu abang number tiga. Just call him Fahmi. Tak panggil 'abang' jugak. Aku panggil abang terus dia jadi gediks macam sotong. wkaka! Maybe sebab terrrlalu rapat dengan dia so lagi selesa aku hang ja. Lepas raya ni hang nak pi kerja kat Jepun dah. Uwaaaa!! Takdak dah orang nak mai tengok or ambil aku kat UIA ni nanti. Rindu :'(  
Dia.....Insya Allah tahun depan akan tukar status single ke laki orang. uhuks! Sekarang hang sorang je tak kahwin lagi, masa untuk aku bermanja dengan hang puas-puas before kahwin. Nanti aku dah bertukar matang semua abang-abang dah kahwin. Ceyh! Matang sangat. Ahahahah!

Last one issss yang baju gold tu. Abang number empat, atas aku. Baru je kahwin 29 Mei 2016. Tu lah gambar lepas dia akad nikah. Beza umur aku dengan dia dua tahun je. Okey Safwan hang kahwin time belajar aku pun akan ikut jejak hang. Tak aci hang boleh aku tak boleh. kahkah! Gatal mengada gediks. 

.......................................................................

Thanks for being my heroes, my teachers, my bodyguard and everything. Ahaha! Sebab aku hanya ada abang, tak ada kakak and FOUR brothers, aku rasa lebih selesa berkawan dengan lelaki dari perempuan. Ahaha bukan apa. Bagi aku laki ni simple tak complicated walaupun aku sendiri complicated. Kahkah! 

Diorang banyak ajar aku, pesan kat aku itu ini, nasihat aku itu ini. Walaupun cara diorang tak direct nampak yang diorang cares about me tapi aku dapat rasa... Huhu~

Aku masih ingat, masa awal-awal aku nak masuk alam persekolahan. Darjah Satu. Fahmi selalu pesan,

"Ingat, pi sekolah jangan layan budak laki langsung! Biar depa kata hang jual mahal daripada orang kata hang ni murah." 

Nampak tak betapa bergunanya kata-kata hang buat aku ingat sampai sekarang, padahal hang pesan masa aku umur 7 tahun dan sekarang aku akan masuk 21 tahun bulan 12 ni, insya Allah. 

Masuk sekolah menengah pun hang pesan benda yang sama. Sampai ada orang tanya kawan aku, Aisyah tu bisu or pekak ke? Ahaha! Kalau bisu or pekak aku tak masuk la sekolah tu aku masuk sekolah pendidikan Khas, Bijak!! 

Sebab kita dua je adik-beradik yang sekolah tak duduk asrama, orang lain semua duk asrama so aku banyak habis masa dengan hang. Cerita itu cerita ini dannn perangai aku kasar pun sebab hang! kahkah! Sampai la hang masuk belajar IPT tinggal aku sorang kat rumah. Sobsob..

Hang jugak selalu cek henfon aku, facebook aku and segala social media yang aku ada semua hang cek. Kalau ada chat dengan laki, haaa!! Mati la aku nak menjawab, hang tanya aku habis-habis macam suami jeles bini ada laki lain. Wkaka okey gurau. 

Seriously! Aku rimas gila masa tu, rasa terkongkong sangat. Abah tak sibuk pun pasal aku sebab dia percayakan aku. Ahaha! Tapi hang pulak kan sibuk-sibuk pasal aku. Haih!!! Tapiii bila aku dah jejak kaki masuk UIA ni, hang dah tak peduli dah apa aku buat. Maybe sebab hang rasa hang dah cukup didik aku masa zaman sekolah dulu and sekarang aku dah pandai fikir buat keputusan bagai~ mana baik mana buruk. Aku pulak yang rindu and tertunggu bila masa hang nak chek henfon aku ni? Ahahaha sengal punya adik...

...............................................................

Safwan...Aku dengan dia macam anjing dengan kucing. Sehari mesti ada benda yang tak sekepala nak bergaduh. Sampai rasa tak sempurna hidup kalau tak bergaduh. Ceyh! Ahaha.. Dia ni je macam lain sikit dalam family, jarang bercakap sangat, warak lain macam sikit. Ahaha! bergaduh-gaduh kami pun, aku perasan yang dia selalu tegur aku kalau ada buat benda silap tapi dia tak pernah marah. Dia tegur sekali je aku nak buat taknak buat tu aku punya pasal. Haaa macam tu kot prinsip dia. Yang aku perasan la. Hahaha. Ada satu benda tu aku buat silap hang bagitau Fahmi suruh tegur and marah aku. Hang just diam dengar je aku kena marah dengan Fahmi. Hahaha bergunaaa betul hang ni. Takpe aku terima benda-benda untuk kebaikan ni. Cewah! Kikiki

Selalu kalau aku ada masalah yang agak serius, aku akan whatsapp hang. Bukan nak suruh hang dengar sangat, bukan nak mintak solution dari hang sangat. Sebab aku tau cara hang ni lain that's why aku cari hang dan tak berharap pun untuk hang simpati dengan aku. Ahaha.. Selalu lepas aku cerita hang akan cakap..

"Jaga hubungan dengan Allah. Banyakkan baca quran, solat. Jangan merapu sangat. Join usrah."

Serious, tu je aku nak dengar sebenarnya. Kata-kata tu ja yang kuatkan hati aku yang mudah koyak ni. Huhu. Walaupun tiap kali aku mengadu masalah kat hang, hang akan ulang benda yang sama "Jaga hubungan dengan Allah" sebenarnya tu dah bagi impact besar kat hati aku ni. Sobsob!

Hang selalu pesan..Perempuan solehah tuuu macam ni macam tu...Tapi nasib hang la dapat adik nakal macam aku ni. Susah nak dengar.. kuangkuang!

Hang la beria suruh aku join usrah, tiap kali jumpa. Tak kisah la jumpa time balik rumah atau hang mai melawat aku kat sini, soalan hang mesti tanya "join usrah tak?" Kahkah penat aku nak menjawab. 

............................................................ 

Sebab abang-abang ni jugak lah buat aku lebih berhati-hati dengan lelaki. Buat aku susah nak percaya dengan lelaki dan aku rasa lelaki ni semua nak test je. Ahahaha...Sebab diorang selalu pesan...

"Orang laki ni bukan nak sangatpun sebenarnya, saja nak test je perempuan tu macam mana."

"Orang laki ni kadang rasa tercabar je bila tak dapat perempuan tu, lepas dapat dia tinggal la."

"Orang laki ni kadang dia layan perempuan sama je, perempuan ni kadang mudah tersentuh perasan yang laki tu suka kat dia."

"Orang laki kalau dia betul-betul nak dia berani jumpa parents bukan takat bagi ayat tu ayat ni."

Ahhhhh macam-macam lagi kata-kata depa. Banyak pulak pesanan kat adik depa ni. Haih! So girlss kat luar sana boleh la nak dengar kata-kata depa ni. kahkah!

Ehhh macam banyak pulak aku bebel. Hahah! Okey serious dah hilang ngantuk. Bubyeee~


Monday, April 4, 2016

Dia Bukan Sahabat atau Kau yang Sampah??

Assalamuaalaikum wbt.

"Weyh kau ada berapa orang sahabat?"
"Jap nanti aku susah aku kira."

........................................................................................

Seriously aku paling BENCI dengan dialog yang orang suka viral sangat ni.
Hello awak!Saya nak tanya, kalau betul kamu tu sahabat apa je yang kamu buat selama ni untuk dia? Apa je yang kamu korbankan untuk persahabatan korang? Tetiba bila susah mengharap orang datang untuk tolong dengan melebel sesuka hati

"Emmmm macam ni la kawan, ada time senang je susah takde."
"Sahabat konon boleh belah!"

Kau pernah tak dengar ayat, kalau kita buat baik Allah balas baik, dan sebaliknya. Mungkin perbuatan kau sebelum tu yang buatkan takde orang nak ingatkan kau?

Oh Pleaseeee la! Sape duk buat ayat macam tu memang aku rasa macam nak penampar je. Kau mengharapkan orang baik-baik je untuk kau sedangkan perangai kau sendiri macam dustbin! Bilik kau takde cermin mungkin? *Jap nah ambil cermin!

Tolong la faham! Kita ni hidup bermasyarakat bukan sorang-sorang. Kalau kau nak orang semua faham kau sorang je susah la camni. Benda remeh temeh nak terasa. Memang kau kena tinggal dalam hutan la. Toleransi tu penting k? Sikit-sikit terasa tu normal la dah hidup dengan manusia bukan binatang dannnn tak payah nak take serious sangat.

One more thing aku paling menyampah this sentence.

" Sombongnya kau lama tak tegur aku."

Weyh weyhh weyhhhh!!! Kalau kau tak sombong pehal kau je tak start tegur dia dulu? Kau pun sama je sombong kata kat orang. Haih?!






Sunday, April 3, 2016

Thanks Allah T_T

Assalamuaalaikum wbt.....Salam Subuh guys! ;)

Uhuk! Rasa macam bahagia giler semalam dapat tengok Habib Ali Zainal Abidin depan-depan. kiki. Thanks Syikin sebab ajak I pegi majlis ta'lim habib dekat masjid UIA. heee~

Dua orang ustaz yang nakkkkkk sangat aku jumpa depan-depan. Habib Ali Zainal Abidin dengan Ustaz Ebit Lew. Memang terharu habis dapat tengok face to face. haha! Habib Ali sebelum ni duk tengok kat TV je, siaran apatah petang-petang tu sebab aku tak follow sangat kadang-kadang terbuka je ada duduk tengok sebab aku ni bukan jenis yang suka tengok TV. Selalu tengok video Habib Ali dalam youtube je yang Darul Murtadza tu. hihi. Dulu masa kat CFS IIUM teringin jugak nak pegi dengar tapi sebab dia buat malam and aku perempuan takde laki yang boleh temankan. Lol! So youtube pun jadi lah. Dannnnnnnnn malam semalam Alhamdulillah Allah atur aku dapat pergi pengajian Habib pasal Tafsir Quran dan Kitab Safinah an-Najah. Tafsir Quran tu aku tak pasti Habib baca surah apa ayat berapa sebabnya aku sampai masjid lewat dan majlis dahpun start. huhu~

Okey, sebab apa banyak-banyak ustaz, dua orang ni yang aku teringinnnn sangat nak jumpa. Sebabnya....cara penyampaian diorang lembut sangat. Walaupun cara penyampaian diorang lembut dan suara agak slow takde nak jerkah-jerkah what so ever dia tetap menusuk ke hati dan aku rasa macam penyampain dan teguran diorang tu betul-betul dari hati sebab orang cakap selalu dari hati ni akan sampai ke hati. cewah! mandai je aku kan..haha! Bukan nak kata ustaz-ustaz lain tak cakap dari hati, ye lah siapa laaa aku ni pandai-pandai nak baca hati orang. Tapi, feeling dia tu lain je bila dengar, jadi macam cepat tersentuh hati aku yang keras bagai kulit kerang ni. Erkk.?

Seriosly aku tak suka jenis sentap-sentap ni. Tarbiyyah Sentap or pape je la something like that. Ok, aku mengaku, dulu aku pun suka menyentap orang tambah-tambah update status dalam FB, perghhhh bukan main berapi and memang best habis menyentap sana-sini. Tapiiii!!! Bila aku start join satu consultant Islam ni pegi sana sini masuk dalam masyarakat, bergaul dengan orang jenis itu ini, baru aku tahu how they feel. huhu. Dan pendapat aku sangat tak sesuai untuk guna sentap-sentap ni. Memang bila kita masuk dengan diorang, kita sendiri akan rasa BERDOSANYA aku, buka diorang. Why? Sebab kita hanya pandai pongpang sana pongpang sini tapi apa usaha kita? Takat di maya boleh la type itu ini cuba hadapi sendiri depan-depan. Kita sendiri akan tahu kita ni kuat atau lemah. Pernah tak kita cuba untuk ambil tahu pasal diorang, kenapa diorang maca tu sebelum kita nak hentam diorang, hentap hati diorang *kononnya la. Kadang bila bersama diorang aku sendiri yang rasa nak nangis. Nak nangis sebab..Ya Allah! Teruknya aku, lemahnya aku sebab tak mampu nak buat pape, aku rasa aku je bagus aku je cuba taat pada Kau tapi aku biar orang lain ingkar pada Kau. Kononya sayang Nabi, nak teruskan perjuangan Nabi s.a.w tapi takdepun yang aku buat untuk menerusakan dakwah baginda s.a.w.  Nabi Muhammad s.a.w dulu dakwah ajak orang kenal Allah, taat pada Allah sampai kena caci, hina, luka, berdarah. Isteri kesayangan baginda, Khadijah r.a dari kaya jadi miskin sebab infak seluruh hartanya untuk agama. Tapi aku? Nothing!! T.T

Eh, dah 7 lebih, k nak siap-siap pegi kelas pukul 8.30 pagi japgi. Bye uolls, Salam 'alaik! :')




Friday, March 25, 2016

Usrah.. Penting ke?

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani,

Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad, selawat dan salam buat junjungan mulia nabi terakhir Muhammad s.a.w. Tanpa usaha dan penat lelah baginda yang tidak pernah sedikitpun berputus asa atau merungut, belum tentu kita dapat berada dibawah cahaya petunjuk Ilahi satu-satunya agama yang hanya diterima disisi Allah s.w.t. iaitu ISLAM!

*****************************************
   "Jom petang ni ikut umi pi usrah." 
   "Malas la tak larat.." 
   "Dah jangan banyak alasan ikut ja umi tu.." Tetiba abah menyampuk.

Uhuk teringat zaman kecik-kecik dulu. Umi dan abah memang dok ikut usrah before diorang kahwin dan sampai sekarang. Aku? Sejujurnya TERPAKSA!!

Seingat aku dari aku budak hingusan sampai besar panjang umi selalu bawak aku pi usrah. Maybe masa dalam perut umi lagi? heee~

Masuk sekolah menengah, maahad, memang WAJIB la setiap pelajar ikut usrah, tak kira la hang budak asrama ke berulang ke tetap kena join selepas habis sesi belajar lepas solat zohor. Tak silap aku setiap hari Selasa or Rabu camtu. Sejujurnya jugak aku antara budak yang merungut dan komen itu ini. Tup tup masa naik form 3 or 4 camtu, tak ingat, cikgu lantik aku jadi naqibah! What the? Haha! Maybe sebab salah sorang cikgu di sekolah tu juga satu usrah dengan umi aku and she knows me...huhu

Ok takpe, nak tak nak sekolah tu dapat apa je jawatan memang kau kena terima takde alasan kau nak tolak. Yes! Allah tahu apa yang Dia atur untuk hamba-NYa. Time tu aku rasa semangat la sikit nak ikut umi pastu. Ye la giler apa tak biasa duk cakap tetiba kena lantik jadi naqibah. So dengan follow umi at least aku tahu jugak how to talk and banyak input aku dapat boleh share dengan mad'u (adik-adik usrah yang aku bawak).

Satu hari tu umi ajak aku ikut dia, memang semangat habis la aku. Dengan penuh tekad nak fokus betul-betul apa makcik tu cakap sebab nak ambil isi-isi dia tu.. hihiks~
Seingat aku hari tu la kali pertama hati aku diketuk. Aku tak tau kenapa tetiba rasa sebak padahal makcik tu cakap biasa je, takde nak main tone suara ala-ala muhasabah macam program sekolah tu. huhu~
Seriously aku tak tau kenapa tetiba macam ada orang potong bawang depan muka aku time tu. Aku rasa tu perasaan yang paling nikmat and I miss that moment. :'( 

Mula pada saat tu, aku jatuh cinta dengan USRAH.! :) Setiap minggu bagi aku wajib ada usrah, kalau takde pun cari la pape untuk isi hati. Jangan biar dia kosong. Tidak benda lain yang akan masuk.

Yep! Maybe orang akan rasa bosan tak best, naqib/naqibah cakap ape tah macam syok sendiri. Macam aku rasa mula-mula dulu. haha! So aku memang tak salahkan orang lain kalau rasa macam tu. Sebab? Mungkin diorang tak faham macam aku dulu. So we need to make them understand! :)

Serious la aku cakap, bila kita tahu pentingnya usrah, kita memang takkan tengok HOW they talk tapi kita akan cari APA diorang cakap. Sebab setiap satu perkataan yang keluar dari mulut diorang itu akan TARBIYYAH hati kita. :')

Okey, cukup sampai sini, tak perlu panjang-panjang, macam syok sendiri pulak. Haha! Doakan aku midterm Hadis Lusa. May Allah bless us and protect us from fitnah Dajjal :)