Friday, June 24, 2011

Wanita sekarang..??

Assalamuaalaikum wbt..
Semoga para pembaca sentiasa dalam keadaan sihat. Kepada yg kurang sihat tu, semoga sentiasa bersabar dengan ujian yg Allah beri.. :)
Alhamdulillah, kesyukuran yg tidak terhingga kepada Robb kerana dikurniakan nikmat Iman dan Islam.. ^^,


Baiklah, tadi ana pergi ke Super Market Giant bersama abah beli-beli barang sikit dan hadiah buat sahabat yg sudah 4 tahun bersamanya, Alhamdulillah. Time nak bayar barang-barang yang kami beli tu, tiba-tiba abah terpandang seorang perempuan yg memakai tudung tetapi kain di anggota2 lain SANGAT tidak cukup!! Kalian fahamkan maksudnya..? huhuuu

(Sekadar gambar hiasan)








Rasa sedih bila lihat umat Islam sendiri seperti ini? Adakah agama yg ajar kita seperti ini? TIDAK sama sekali!! Agama Islam itu sangat indah, sempurna. Dalam al-Quran, Allah sendiri menjelaskan tentang aurat wanita. Ingatlah!! Aurat itu bukan cuma rambut tetapi seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan (pergelangan tangan).



Sedih juga rasanya kerana wanita-wanita sekarang yangg memakai tudung kebanyakannya hanyalah untuk berfesyen, bukan kerana ingin memenuhi perintah Ilahi. Pakai tudung itu hendaklah melabuhkannya sehingga ke paras dada. Tapi sekarang kebanyakannya pakai tudung baju ketat, seluar ketat, lengan pendek, tudung terlalu pendek just menutup rambut,? Astaghfirullah..



Iman terlalu lemah sehingga tidak dapat menegur kesalahan-kesalahan yang semakin berleluasa. Apa yang boleh lakukan cuma lihat, diam dan merungut di belakang tanpa membuat apa-apa.



Kembali kepada abah tadi. Waktu dalam kereta ontheway nak balik rumah abah bersuara. "Lain kali pergi tegur ja terus orang macam tu. Bagitahu kakak tu, lebih baik tak payah pakai tudung kalau berpakaian macam tu, nak tutup apa pun kita tak tahu.." Ana cuma diam dan tersenyum. Kali ni abah menyoal pula, "apa yg perlu kita buat, keadaan sekrang sudah semakin teruk. Kalau agama lain tak pakai apapun kita tak kisah kerana mereka memang tak ada dosa pahala, agama mereka pun tak da ajar macam tu. Tapi yg hairan dan geramnya umat Islam sendiri, agama yg bersistem. " Tiba-tiba ana terfikir kisah Imam Hassan Al Banna.



Di mana ketika dia mahu menegur kesalahan-kesalahan yang dilakukan oleh umat Islam di zaman dan kawasannya ketika umurnya belasan tahun. Dia menegur dengan mengedarkan risalah-risalah kepada orang ramai dengan menggunakan nama samarannya.



Abah pun ada cakap, lain kali bagi je risalah tentang etika pakaian menurut Islam kepada wanita-wanita sekarang yang berpakaian tak cukup kain. Jangan cakap apa-apa, just bagi suruh mereka baca..



Hurmm..bila difikir-fikirkan ok jugakkan..?? Tapi nak buat macam tu la kena mujahdah sikit. Haih!! lemah betul iman ni. Kalau asyik macam ni terus, sampai bila nak nampak perubahan dari semua ni.? ye tak..?


Eh!! kenapa cakap pasal perempuan sorang tu je ya? memang perempuan2 lain pakaian mereka semua sudah lengkap dengan apa yg Islam suruh..?? Sebenarnya tidak. Memang ramai lagi perempuan-perempuan sedemikian situ, cumanya perhatian kami tertumpu pada perempuan tersebut kerana pakaian dia agak keterlaluan.. =="

Wallahu'alam

p/s : Sekadar perkongsian yg tersirat di hati..maaf if ada kata-kata ana yg agak kasar, keterlaluan or salah.. Budak baru belajar dan ingin sangat hidup dalam keadaan yg bersistemkan Islam sepenuhnya.. ^^,"

Thursday, June 16, 2011

ProCAST 2011

Assalamuaalaikum wbt..

Alhamdulillah, sudah masuk minggu ke-2 persekolahan selepas cuti penggal, 2 minggu hari 2..
Result exam pun sudah keluar..Semoga result kawan2 semua bagus2.. :)

Cuti hari 2 mesti ramai yang habiskan masa dengan pergi jalan, ulangkaji pelajaran, balik kampung, qado tidur,and what else..?? hehee...Tak kisah la buat apa pun, yang penting jangan habiskan masa dengan sia-sia..

Okeyh, disini ana nak kongsi masa ana waktu cuti hari 2..Cuti hari 2, ana dan sahabat sekolah ana Ain & Atirah sama2 pergi ke kem ProCAST2011 di Merbok..apa tah nama tempat tu? tak ingat la..huhu
kem tu mula dari 6-8 Jun 2011, 3hari 2malam je..Just untuk form 4..form2 lain pergi kem Kahfi, tempatnya pun dekat dgn kem ProCAST nie..Tema Kem nie, "Cemerlang Akademik Sahsiah Terpuji".
Peserta dia tak ramai pun, terhad 60 orang tapi cuma 28 orang je yang datang. 10 lelaki dan 18 perempuan. Dari sini, terbahagi kepada 5 kumpulan. 2 kumpulan lelaki dan 3 kumnpulan perempuan. Ana jadi ketua kumpulan Fatimah Azzahrah.Atirah jadi ketua kumpulan Summayah.Atirah dan Ain satu kumpulan, ana sesorang kumpulan lain..Sedeyh :'( tp still boleh jumpa..tidur tetap satu khemah.. :)
Kumpulan yang menang bg tempat pertama ialah kumpulan Summayah, ke-2 Salahuddin Al-Ayubi (tak silap), ke-3 Zinirah, ke-4 Fatimah Azzahrah (sedeh jew), dan ke-5 kumpulan Al-Fateh..
Sikit kan pesertanya.? tapi sikit ni la yang seronok sangat!! Dapat merapatkan lagi ukhwah, sekurang-kurangnya takda la kawan dengan kumpulan kita je, dapat kawan dengan semua kumpulan. Walaupun cuma 3 hari berada di kem tersebut, hubungan kami 18 orang ni rapat sangat. Macam 3 tahun berkawan..yaka? heee~

Di kem tersebut bermacam-macam manfaat ana dapat..Antaranya dapat kenal siapa diri kita sebenar melalui ujian Psikologi. Tak sangka yg Sosial ana paling tinggi. Betul ke ana ni seorang yg bersosial.? eh! jangan salah faham ya! Sosial ni bermakna senang dan suka berdamping dengan orang ramai. Tapi kena hati-hati juga, jangan senang berdamping dengan kaum adam sudah la..huhu =,=''
Lagi..hurm...dengan ujian nie juga, kita boleh tahu kerja apa yang sesuai dengan diri kita.. Selain tu, boleh tahu cara-cara yang betul untuk buat study group.. Study Group nie sesuai 3 or 5 org je, tak boleh banyak2 sangat.. faham-faham je la kenapa, nanti bukan study pelajaran, tp study mulut je lebeh :) tapi study group ni kena nombor2 ganjil macam 3 or 5 tu lah..Abang2 fesi dan kakak2 fesi banyak cerita keadaan di IPT yang perlu kita buat persediaan dari sekarang kerana banyak ujian yang akan diharungi disana nanti..Cara-cara menggunakan otak kiri dan juga otak kanan, kemahiran berfikir dan banyak lagi lah pengajaran yg ana dapat di sana, paling penting cara merapatkan ukhwah.. tu paling best.. ^^

Yang bulan Jun ni sesi pertama. Nanti cuti bulan December ada lagi sambungannya sesi yang ke dua. Tak sabar2 nak pergi rasanya. Harap Allah izinkan.. :)
Betapa seronoknya kem nie, kawan2 di sekolah tak habis2 bercerita tentang kem nie di kelas..Entah bila mahu stop cerita nie..hehee~

Apapun semoga sahabat2 di ProCAST sentiasa sihat dan sentiasa dalam mardhatilLah.. :)


(gambar kaum adam di kem bersama abang2 fesi dan pakcik2 urus setia)


(gambar kaum hawa bersama kak2 fesi)



p/s:Sebagai perkongsian dan kenang-kenangan :)