Wednesday, May 15, 2013

Nak jadi apa??

Assalamuaalaikum wbt..!!
Setelah sekian lama menyepi kini rasa ringan hati untuk kembali ber'bloging'... Hope you all sihat walafiat.. :)

Nak jadi apa? Mestilah semua nak jadi hamba Allah yang beriman right? Yep!! But maksud di sini adalah tentang "Nak jadi apa bila besar nanti?" Ala-ala cerita Upin Ipin pula..Hihihi

Tiba-tiba terlintas nak tulis tajuk ni.. Tulis ke? Lebih kurang la.. Sebabnya aku baru habis interview IPG.. Cewah! Bakal guru..ops!! belum tentu lagi lulus or tidak..huhu.. So nak cerita sikit la pengalaman time interview pada 13 Mei 2013 yang lepas...

Masa interview dalam group tu, penyarah ada tanya tentang kenapa minat nak jadi guru? Hah!! Aku dah mula cari idea nak kelentong..kahkah! Tipu sunat takpe kot? Hehee.. Tapi apa aku cerita tu betullah cuma aku skip sikit je kat pensyarah tu.. Nak tahu? Ada dua orang pensyarah yang soal aku, yang paling buat aku terpegun sorang pensyarah tu, janggut dia.. Pergh!! Panjang gila, aku sempat curi-curi dengar dia cakap kat kawan dia masa kami kena tengok satu video untuk jawab soalan-soalan seterusnya tentang video tu..Eh jap! bukan curi-curi dengar, but TERDENGAR..hehee.. He said "Janggut ana nak sama panjang dengan tie ni dah." Wow! aku sempat pandang dia, memang betul... Cayalah tuan..kikiki...
Ok, back to the topic.. Aku pun jawab lah "saya memang minat untuk jadi guru dari saya kecil hinggalah sekarang........blablabla..." kahkah! Betul ke? Yup! Memang betul.. Sebelum tu meyh nak cerita kisah sebenar...

Kecil-kecil dulu aku memang nak jadi guru..NAK SANGAT LAH!!! Aku suka jadi guru sebab aku suka budak-budak. Masa aku darjah 6 kot, aku dah tukar cita-cita aku untuk menjadi seorang ahli politik.. Wow! Agak menarik, tapi masalahnya aku tak suka sangat ambil tahu isu-isu semasa..Aduhai!! Mana boleh nak jadi ahli politik tapi tak tahu isu-isu semasa.Aku nak jadi ahli politik sebab time tu nak dekat pru12 kalau tak silap. Faham-faham je la kan..Nak dekat PRU ni, macam-macam keluar dalam berita. So dari situ,otak aku sudah mula bergerak memikir dan buat andaian entah betul atau tak. "Hanya ahli politik yang boleh tentukan masa depan negara sama ada nak ikut cara Islam atau sebaliknya." Itulah yang bermain difikiranku. So aku mati-mati nak jadi ahli politik, kononnya nak ubah negara ke arah lebih baiklah.. Cewah! Besor cita-cita kau bah! kehkeh!

Jeng-jeng~ Aku ingat memang nak jadi ahli politik dah besar nanti but bila form 4, aku wajib ambil pelajaran Syariah. Itulah pelajaran yang paling aku cinta!! kihkih.. Sayangnya time SPM agak susah untuk aku nak cari jawapan yang tepat..hoho. Masa form 4 lah cita-cita aku mula bertukar untuk menjadi seorang Peguam Syari'ie.. Siapa-siapa tanya cita-cita apa? Aku dengan yakinnya menjawab "Nak jadi Peguam Syar'ie".. Sampailah satu hari tu, sekolah aku ada buat program apa tah, hala tuju kerjaya ka apa benda tah, aku pun dah tak ingat. Semua kena masuk bilik kerja masing-masing. Aku pun pi la cari bilik untuk jadi lawyer ni.. Pergh!! penuh dengan form 5 saja. Form-form lain cuma 3,4 orang je...Rasa bangga gila duk dalam bilik tu, macam duk dalam kelas kat IPT untuk belajar tentang lawyer ni..kihkih..Stop berangan!! Masa balik sekolah tu, aku pun semangatlah cerita kat umi abah aku.. Nah!! Ambil kau! Abah aku tentang.. Dia tak izinkan dengan alasan kerja tu agak tak sesuai dengan perempuan. He said "Hang tu perempuan, sesuai jadi guru ka pensyarah ka, sesuai mengajaq ja..Nanti hang dah kahwin nak kena urus suami, anak-anak..Dok qeja susah-susah nak urus rumah tangga pun susah.." Aku hanya diam saja. Ada betul juga. Tapi aku tetap degil.! Orang tanya apa aku tetap jawab nak jadi lawyer!! Rupa-rupanya, abang and umi aku pun tak izinkan. Macam-macam lah alasan depa. Padan muka!! So...aku pasrah saja lah.

Bila habis SPM cita-cita aku bertukar untuk menjadi seorang pendidik balik macam cita-cita aku kecik-kecik dulu. Mungkin Allah dah makbul doa aku kecil-kecil dulu.. (aku pun tak tau aku doa nak jadi guru ke tak masa kecil-kecil dulu -..-) Sekarang fokus aku bukan nak jadi pendidik kat peringkat sekolah je, insya Allah aku akan sambung belajar untuk jadi seorang pensyarah. Kalau mampu nak sambung sampai ke peringkat ph.D dalam bidang Bahasa Arab.. Insya Allah..hihi

Sebenarnya, kerja apa pun tak apa. Yang penting kerja kita mestilah ikhlas dan ada tujuan masing-masing. Tujuan utama mestilah nak cari keredhaan Allah. Semoga cita-cita awak semua tercapai..

Nak tahu tetang interview IPG hari tu? Nanti-nanti rajin saya cerita..kehkeh ;))

Doakan yang terbaik untuk saya..Jazakumullah khairan kasiran!! ^^"

3 comments:

muhamad sufian said...

assalam. nice blog.. keep it on.. may Allah bless u!!

Nuraisyah said...

w'salam...insya Allah..May Allah bless u too! ^^"

cahaya kejayaan said...

Syok pulak baca..hee.. deabak." ��